Ketrampilan kognitif lan teknik sinau

Kepiye konsentrasi kanggo sinau? 5 tips

Ketrampilan kognitif minangka serangkaian katrampilan sing diduweni manungsa nalika njupuk informasi tartamtu. Katrampilan kasebut kalebu nggunakake perhatian, memori, kreativitas, lan pamikiran abstrak. Pikirane manungsa ndadekake serangkaian tumindak utawa proses kayata njupuk lan interpretasi rangsangan tartamtu, panyimpenan ing memori lan tanggepan sabanjure.

Ketrampilan kognitif langsung ana hubungane karo kecerdasan, sinau lan pangembangane wong kasebut. Dheweke penting nalika nggawe manawa wong kasebut bisa tuwuh intelektual lan kognitif lan supaya bisa ngadhepi kegiyatan sing beda-beda sajrone urip. 

Kepiye Ketrampilan Kognitif Bisa Diklumpukake

Ketrampilan kognitif bisa diklumpukake dadi papat bagean sing beda-beda:

  • Pérangan pisanan kalebu ramalan prastawa tartamtu. Wong kasebut duwe katrampilan kanggo ngamati kanthi rinci babagan akibat mbesuk yen njupuk tindakan tartamtu. Yen jalaran kasebut ora kaya sing diarepake, wong kasebut bisa mandheg nalika nindakake tumindak kasebut. Foresight iku penting lan penting banget yen wong kasebut bisa urip bareng tanpa ana masalah ing njero masarakat.
  • Bagean nomer loro dikenal minangka perencanaan lan ora liya yaiku kemampuane wong kanggo meruhi konsekuensi mbesuk sing dijupuk saka tumindak sing ditindakake. Kemampuan iki penting kanggo nyetel sawetara target sajrone urip. 
  • Evaluasi minangka bagean katelu ing katrampilan kognitif. Yaiku babagan kemampuan wong supaya bisa nganalisis tumindak tartamtu lan kudu mbenerake utawa ora supaya bisa nggayuh tujuwane.
  • Inovasi minangka bagean pungkasan saka katrampilan kasebut lan kalebu kemampuan kanggo nggoleki seri alternatif kanggo nggayuh tujuan sing wis ditemtokake. Wong kasebut njupuk pengalaman kepungkur lan mula dheweke tumindak kanggo nggayuh tujuan kasebut sajrone urip. 

6 alasan kanggo sinau gelar master online nalika sampeyan kerja

Kelas ketrampilan kognitif

Ana rong kelas utawa jinis kemampuan kognitif:

Kaping pisanan yaiku katrampilan kognitif lan dheweke sing ngidini wong bisa ngembangake ilmu. Katrampilan kasebut kaya ing ngisor iki:

  • Kemampuan kanggo ngawula utawa njupuk rincian tartamtu.
  • Pangerten utawa kemampuan kanggo ngerti apa sing dijupuk.
  • Elaborasi babagan jawaban tartamtu sadurunge apa sing dirasakake.
  • Hafalan apa sing wis dienggo kanggo dadi dhasar pengalaman mbesuk.

Ketrampilan metakognitif minangka jinis kognitif jinis kapindho sing ana lan Dheweke ngidini wong kasebut ngontrol, ngerti lan ngatur mekanisme kognitif sing beda. Ora liya yaiku kemampuan sinau.

Sinau nalika diwasa

Tuladha katrampilan utawa katrampilan kognitif

Banjur kita bakal nuduhake sawetara conto kemampuan kognitif:

  • Kemampuan linguistik yaiku katrampilan wong kanggo ngatasi panggunaan basa tanpa masalah. Bisa kalebu tata basa, leksikon, utawa sintaksis.
  • Kapasitas perhatian kalebu kamungkinan bisa ngerteni luwih saka apa sing bisa dirasakake wong liya. Kalebu unsur kayata konsentrasi utawa kacepetan nalika mangsuli pitakon tartamtu.
  • Kapasitas abstraksi ora liya yaiku kemampuane wong kanggo narjamahake sistem kompleks ing mental lan jarwakake dadi sistem sing luwih gampang lan konkrit. Iki minangka kasus imajinasi utawa penalaran matematika.
  • Kapasitas deduktif utawa kemampuane wong supaya bisa ngetrapake kahanan sing beda. Minangka kasus penalaran logis utawa intuisi. 

Singkat, Kemampuan kognitif yaiku katrampilan lan fakultas mental sing kudu dimangerteni manungsa ing jagad sakiwa tengene. Ketrampilan kasebut minangka kunci nalika ngolah macem-macem rangsangan sing ana gandhengane karo panca indera kayata ndeleng, ngrungokake, mambu, rasa lan tutul. Setel katrampilan kasebut nggawe kapasitas intelektual sing diduweni wong. Ketrampilan kognitif mulang babagan sinau lan mikir, kanthi cara iki kita bisa nyadari apa sing ditliti lan cara paling apik kanggo ngembangake lan ngetrapake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.