Дневен ред на натпревари

Вие одлучивте учат опозиција. Значи, веќе имаме јасна идеја за нашата иднина. Но, сега следува уште еден фундаментален дел што е да се избере еден. Треба да ја почувствуваме таа вокација што ни кажува која гранка да ја повлечеме. Во прилог на ова, размислете и за насловите што ги имаме, бидејќи како што добро знаеме, тоа е едно од најголемите барања.

Откако ќе ја имаме предвид опозицијата што ни се допаѓа или што не мотивира, треба да ја купиме агендата. Можеме да го искористиме сега, па подолу ќе ги најдете наставни планови на конкурсни испити кои имаат најмногу можности за работа веднаш.

Најбарани натпревари

Агенди за пошти

Објави опозиции
Агенди за пошти
Агенда за противпожарна бригада

Противпожарни екипи Опозиции
Агенди за противпожарна бригада
Агенди на цивилната гарда

Опозиции од цивилната гарда
Агенди на цивилната гарда
Агенди на САС

САС спротивставувања
Агенди на САС
Агенди за правда

Опозиции на правдата
Агенди за правда
 • Опозиции од цивилната гарда: Еден од најбараните натпревари е Цивилната гарда. Безбедносните сили се секогаш меѓу најбараните. Некои конкурентни прегледи чии главни услови се да имаат диплома ЕСО, да бидат 18 години и не повеќе од 40 години. Вашиот испит е поделен на физички тестови (брзина, издржливост, пливање ...) и теоретски дел (Правопис, јазик , психотехника и лично интервју).
 • Опозиции за пожарникарите: За да ги полагате овие пожарникарни прегледи, потребна ви е диплома или еквивалент, како и да имате 16 години. Испитот е составен и од теоретски и практичен дел (искачување на јаже, кревање тежина, склекови, трчање, пливање и вертикален скок). Психотехниката и медицинскиот преглед ги комплетираат деловите што мора да се надминат. Откако ќе го имате своето место, ќе извршите широк спектар на работни места како што се евакуација, итни случаи или гаснење пожар.
 • Опозиции САС (здравствена служба во Андалузија): Тука ќе имаме неколку позиции и секој од нив ќе има свои барања во форма на дипломи. Меѓу сите нив, ние ги истакнуваме административните, редот, фармацевтските техничари или физиотерапевтите, меѓу другите. Што се однесува до испитот, тој ќе се состои од теоретски дел и практичен курс, без да се заборави фазата на натпреварување, каде што ќе се додадат добиените заслуги.
 • Објави опозиции: Како побарувања, ќе ви треба ESO степен или еквивалентен и веќе сте наполниле 18 години. За испитот, ќе мора да положите тест наречен заеднички и два специфични, каде психотехничарите се исто така протагонисти. Во рамките на овие натпревари, ќе најдеме и различни позиции (извршен, службен, класификационен, екипа или асистент). Покрај тоа, тие имаат Банка за вработување која ви овозможува пристап до различни работни места додека го чекаме нашето место.
 • Правда на опозицијатаВо рамките на спротивставувањето на правдата наоѓаме три добро диференцирани тела. Процедурално управување за кое е потребна диплома или универзитетска диплома, тогаш имаме тело на процедурална обработка каде што е потребна диплома. Конечно, телото на Судска помош за него важи за степенот на ЕСО или слично. Откако ќе се одобри вашето спротивставување, ќе имате пристап до внатрешната промоција. Задачите што треба да се извршат се нешто поинакви, но сите се извршуваат помеѓу обвинители и судски канцеларии.

Предности да се биде државен службеник

Службеник кој проучувал опозиција

Јавната администрација нуди работни места, за кои многу луѓе се подготвуваат со месеци или години. Вреден напор што вреди, бидејќи штом помине опозицијата, ќе имаме бројни предности да бидеме државни службеници.

 • Безбедноста на постојаната позиција: Работата е суштински дел од нашиот живот. Благодарение на него, ќе можеме да добиеме плата што ќе ни овозможи да живееме со одредени удобности. Значи, да се биде државен службеник укажува на таа безбедност. Секој месец ќе добиваме плата, плус неколку дополнителни исплати секоја година. На ова поле, отпуштањата не се чести, бидејќи може да продолжите да работите додека не ја достигнете возраста за пензија.
 • Добро заслужен одмор: Целата работа исто така мора да вклучува период на одмор. Вистина е дека тоа не е секогаш така, во зависност од видот на работата. Покрај тоа, во многу случаи деновите за одмор се значително намалени. Значи, друга предност да се биде државен службеник е да имате повеќе денови за одмор.
 • Распоредите: Вистина е дека мора да почитувате низа распореди, како за влез, така и за излез. Но, во овој случај, не е често што останувате подолго отколку што треба. Додека на многу други работни места имаме среќа да ни биде кажано дека мора да завршиме друг вид документи. Покрај тоа, во огромното мнозинство на тезги, ќе имате пауза за да испиете кафе.
 • Подобрување на работничките права: Без сомнение, правата на работникот имаат голема промена помеѓу државните службеници. Прашањата како пензионирање, како и придонеси и сл., Секогаш се фиксни и почитувани точки.
 • Натпревар за трансфер: Вистина е дека тоа е исто така голема предност за огромното мнозинство на понудените позиции. Тоа е, ќе имате географска мобилност, ако сакате. Иако нема да биде со прст, туку низ фазата на натпреварувањето. Можеби за наставниците е малку покомплицирано, но сепак може да се смета за добра предност да се земе предвид.

Видови опозиции 

Видовите опозиции или Јавни службеници има само четири, во зависност од барањата, самата работа и позициите.

 • Службеник за кариера: Ние обично го познаваме едноставно како државен службеник. Тоа е лицето кое е поврзано со јавната администрација. Тоа е, тоа е фиксна позиција откако поминавте опозиција и стекнавте место. Во рамките на овој вид функционери, наоѓаме класификација, според насловите што се бараа од нив.
  • Група А.: Првата група исто така може да се подели на А1 и А2. И во едната и во другата, ќе ви треба универзитетска диплома за да можете да аплицирате за овие позиции.
  • Б група: За пристап до опозициите од групата Б, потребна ви е титула врвен техничар.
  • Група Ц.: Тука ќе го најдеме и таканаречениот C1. Во нив е потребна диплома, додека за C2, потребен е дипломиран диплома по ЕСО.
 • В.д.: И покрај тоа што ги подготви и спротивставувањата, таа се разликува од претходните затоа што функционираат тие не се толку стабилни. Се разбира, функциите на работата што треба да ја извршат ќе бидат идентични со оние на службените лица во кариерата. Но, практикантите се појавуваат кога има вишок работа или има некои слободни работни места што мора да се пополнат или е замена.
 • Трудски персонал: Тие имаат договор што доаѓа од јавната администрација. Речениот договор може да биде на неопределено време, трајно или привремено.
 • Привремен персонал: Во овој случај станува збор за работа што обично е наменета за советување и како што сугерира нејзиното име, таа е привремена.

Сакам да учам опозиција, како да започнам?

Девојка која ги проучува наставните планови на опозицијата

Еве низа совети за да започнете да проучувате опозиција и да не умрете обидувајќи се:

 • Секогаш ќе мора да поставите некои фиксни часови на студии. Бидејќи рутините се секогаш основа на рамнотежа и на мотивирање на нашето тело.
 • Почнете да студирате малку по малку. Запомнете дека спротивставувањата одземаат време и подобро е да се сториме лесно ако сакаме добар резултат. Се разбира, во овој случај, секој може да ги постави своите цели. Препорачливо е да започнете со малку време, само неколку минути, но добро концентрирано. Концентрацијата е секогаш клучот за добро учење.
 • Секогаш сеќавајте се на вашите мотивација. Ако сте дошле до сега, се претпоставува дека тоа е затоа што сте размислувале за тоа, сте размислувале за добрите работи што ќе ве остават ако поминете опозиција. Затоа, кога не ви се допаѓа, секогаш запомнете ја мотивацијата и визуелизирајте ја целта.
 • Не грижете се ако некоја тема не била со вас како што очекувате. Затоа што ако се фокусирате само на оваа тема, ќе потрошите многу време и ќе победите. Не сите прашања треба да бидат толку тешки, не барајте толку многу од нешто што има решение.
 • Опозициите се како да е работа. Точно е дека во почетокот не се плаќа, но мора да го сториме тоа на тој начин. Не се преоптоварувајте при првата промена, организирајте се и немојте да бидете премногу заситени.
 • Постојат луѓе кои почнуваат учејќи околу три часа на ден во текот на првиот месец. Но, како што посочивме, може да има паузи, но секогаш многу концентрација. Потоа, следниот месец, можете да го продолжите денот на учење.
 • Секој толку често, не боли да се направи нешто тип на лажен испит. На овој начин ќе имате одреден контакт со она што ќе го пронајдете кога ќе пристигне големиот ден и ќе го ставите на знаење своето знаење.
 • Запомнете дека препорачливо е прво да прочитате, а потоа да го потенцирате она што е најважно и да направите резимеа за да ги поправите концептите.

Дали е тешко да се помине опозиција?

Не е лесно прашање да се одговори. Повеќе од сè затоа што во рамките на тешкотијата има и различни точки. Една од нив е видот на противење на кој се претставуваме, како и нејзиниот размер во рамките на Групите А, Б или Ц. Од друга страна, ќе има време што ќе го посветиме, бидејќи е потребно многу упорност и работа , како и организација.

За сето ова, мора да се има предвид дека многу луѓе поминуваат со години пред одобрување. Но, сè е во откажување, фокусирање на целта и одење кон неа. Дури и со мали чекори, но секогаш можете. Најдовме сведоштва од сите видови, каде што некои сумираат дека е комплицирано, додека други не го најдоа онолку колку што е опишано. Значи, како што велиме, тоа ќе зависи од личноста, нивните методи на работа и нивната определба.

Колку наплатува службено

Државниот службеник кој студира

El плата на службено лице Тоа е одредено од групата на која сте се спротивставиле. Но, покрај тоа, се додаваат и некои други фактори како што се дестинацијата или должината на времето на позицијата. Но, приближно платите се следниве:

 • Група А1: Вашата плата секој месец надминува 2.800 евра. Во оваа група има инспектори за труд, социјално осигурување, финансии или повисоки тела на Државната управа.
 • Група А2: Во овој случај платата паѓа на 2.200 евра месечно и две дополнителни исплати. Во оваа група, можеме да најдеме технички службеници за ревизија, финансии или управување со системи, како и информатичка технологија.
 • Б група: Ако имате повисока техничка квалификација, ќе имате пристап до оваа група. Што се однесува до неговата плата, таа ќе биде околу 1.800 евра.
 • Група Ц1: Административното тело обично се наоѓа во оваа група. За да аплицирате, ќе ви треба диплома. Платата е помеѓу 1.600 евра.
 • Група Ц2: Тука ќе се сретнеме со помошното тело, на кое како основно барање ќе му биде потребна титулата ЕСО. Тие ќе наплатат околу 1200 евра.
 • Група Е.: Помладиот персонал ќе има приближна плата од 1000 евра.

Што се случува ако паднам на испит за опозиција?

 Вистина е дека по целото време поминато, напорот, да се види дека е суспендиран е доста фрустрирачки. Значи, мора да се обидеме да прифатиме што се случило, дури и ако тоа не е лесно. Следните денови, препорачливо е да се одморите и да уживате. Тоа е моментот да си дадеме време на размислување и да заборавиме на сè што е можно повеќе.

Мора да се погледне на позитивната страна. Бидејќи сето ова е за учење и секој пат ќе бидеме поблиску до нашата цел. Што додава повеќе искуство за следниот пат кога ќе се појавиме. Сепак, прекинете го испитувањето на опозицијата, Не е крај. Тоа е начин да бидете во можност да ги откриете грешките и да ги подобрите техниките за полагање на следниот испит на пооптимистички начин.