Si të bëni një skicë

Zbuloni se si të bëni skica

Ka shumë teknika studimi që ne mund të përdorim. Shtë e rëndësishme që studenti të përfshihet në zhvillimin e një skice të mirë. Përndryshe, studenti i pamotivuar nuk përfiton nga koha gjatë ekzekutimit të skemës.

Ju duhet ta dini çfarë është një skemë dhe si ta bëjmë atë për të përdorur këtë teknikë në studim. Përveç kësaj, është gjithashtu e rëndësishme të gjesh një vend të përshtatshëm për të pasur një përqendrim të mirë dhe të jetë në gjendje t'i kushtojë të gjithë vëmendjen e nevojshme subjektit.

Si të bëni një skicë?

Mësoni të bëni skica me lehtësi

Për studim

Veryshtë shumë e rëndësishme të keni disa shënime përfundimtare për të na ndihmuar të rishikojmë ditët që çojnë përpara një provimi. Ky mjet rishikimi është gjithmonë thelbësor, por edhe më shumë kur përmbajtja është e gjerë. Në këtë mënyrë, ne mund të kujtojmë atë që është thelbësore.

Skemat, të cilat plotësojnë përmbledhjet tradicionale, na ndihmojnë të mbajmë mend informacionin. Studenti i përdor ato për të shqyrtuar para datës së një provimi të ardhshëm. Ky mjet shërben një funksion praktik.

Si si të bëjmë një skicë? Këto janë disa nga indikacionet që mund të vini në praktikë:

 • Siç kemi komentuar më parë, duhet të lexoni shënimet disa herë dhe t'i nënvizoni ato. Këshillohet gjithashtu të mbani shënime në diferencë.
 • Zgjidhni një titull për skicën tuaj që përcakton në mënyrë të përsosur temën tuaj kryesore.
 • Identifikoni pjesët më të rëndësishme të temës për të zhvilluar informacionin në një rend të qartë.
 • Përmbledhni dhe sintetizoni përmbajtjen e secilës pjesë. Nëse keni nevojë, përdorni disa shkurtesa për të shfrytëzuar sa më shumë hapësirën në faqe.
 • Lidhni koncepte të ndryshme për të krijuar një fije të përbashkët midis ideve kryesore dhe të dhënave dytësore.
 • Nëse dëshironi, mund të përdorni edhe shumë ngjyra për të bërë dallimin midis temave. Në këtë mënyrë, ky diferencim ju ndihmon të identifikoni përmbajtje specifike.

Pas përfundimit të këtij procesi, rishikoni skicën për të bërë ndonjë korrigjim. Përdorni këtë mjet studimi për të rishikuar. Veryshtë shumë e rëndësishme që koha e studimit të jetë cilësore. Dhe diagramet ju ndihmojnë të shfrytëzoni sa më mirë minutat që investoni në një qëllim akademik.

Studimi në bibliotekë
Artikulli i lidhur:
Truket më të mira për të studiuar

Në Word ose në kompjuterin tuaj

Ju mund të përdorni burime të ndryshme për të krijuar një skicë të mirë. Përdorimi i një lapsi dhe letre ju lejon ta bëni këtë kudo. Por ju mund të preferoni të zhvilloni përmbajtjen në kompjuter. Në atë rast, mund të përdorni Word. Si ta filloni këtë detyrë? Klikoni drejtpërdrejt në menunë View dhe shihni opsionet që integronMe Në këtë seksion do të gjeni seksionin Skema. Duke klikuar mbi të, do të keni mundësi të shihni tekstin e dokumentit me këtë strukturë.

Formati vizual i një diagrami të zhvilluar në këtë mënyrë nuk përbëhet nga një seri çelësash ose shigjetash. Marrëdhënia midis ideve kryesore dhe dytësore perceptohet menjëherë me anë të një organizate në nivele të ndryshme. Kur të keni klikuar në seksionin Shiko dhe seksionin Përmbledhje në Word, shiriti i veglave paraqet një larmi burimesh për të formuar ushtrimin. Strukturoni përmbajtjen rreth niveleve të ndryshme të titujve.

Një skemë e mirë dallohet për organizimin e saj të përsosur vizual. Paraqet në mënyrë sintetike pikat kryesore që thellohen rreth temës kryesore. Ne kemi komentuar se një dizajn i bërë në Word tregon një tekst që është i organizuar në nivele të ndryshme. Sidoqoftë, programi gjithashtu bën të mundur integrimin e simboleve të veçanta nga një diagram letre në shkrim. Për atë, Krijoni një dokument të ri, klikoni në menunë Fut dhe kontrolloni opsionet e disponueshme në pjesën Shapes.

Duke klikuar në këtë pikë ju mund të shihni një larmi të madhe të modeleve të shigjetave të bllokut, tabela rrjedhëse, linja dhe forma të tjera themelore. Në këtë mënyrë, ju mund të personalizoni skemën me shenja të ndryshme që ju ndihmojnë të strukturoni informacionin. Po sikur madhësia e një çelësi ose shenje tjetër që keni zgjedhur të zërë shumë hapësirë ​​në dokument? Ju mund ta rregulloni këtë pamje për t'i dhënë asaj formën e saktë.

Si të bëni skica të bukura ose krijuese

Skemat e bukura ose krijuese mund të bëhen lehtësisht

En Formación y Estudios Ne ju japim disa propozime dhe rekomandime për të arritur objektivin:

 • Së pari, jepni përparësi asaj që është me të vërtetë e rëndësishme: përmbajtjesMe Estetika e një skeme përmirësohet ndjeshëm kur informacioni është i organizuar në mënyrë perfekte. Kjo do të thotë, është një pasojë e drejtpërdrejtë e një përgatitjeje të shkëlqyer të mëparshme. Meqenëse, në atë rast, ekziston një rend vizual që lidh pikat kryesore. Për të rritur kreativitetin gjatë ushtrimit, rekomandohet që të përdorni disa skica para se të përcaktoni detajet e skicës përfundimtare. Në këtë mënyrë, ju keni mundësinë për të bërë korrigjime, për të vlerësuar alternativat, për të krahasuar modele të ndryshme, për të identifikuar disa përmirësime dhe për të përsosur dokumentin duke i kushtuar vëmendje detajeve. Përvoja praktike është thelbësore për të krijuar skema origjinale dhe të bukura.
 • Vizatoni fotografi pranë fjalëve të rëndësishme për të shoqëruar konceptin me një imazh vizualMe Shpesh qëllimi kryesor i plotësimit të skicës është ta përdorim atë si një mjet studimi për të rishikuar përmbajtjen e një provimi. Kombinimi i shkëlqyer i tekstit dhe imazhit është i përsosur për të përmirësuar kujtesën vizuale dhe kuptimin e informacionit. Nuk bëhet fjalë për bërjen e vizatimeve të shumta që plotësojnë skemën, por për përdorimin e kësaj krijimtarie në mënyrë të qëllimshme për të theksuar ato aspekte që paraqesin një nivel më të lartë vështirësish. Cili është qëllimi i vizatimit? Sqaroni informacionin.
 • Zgjedhja e shkrimit është një nga aspektet që duhet të specifikoni në realizimin e një skeme kompjuterikeMe Fonti i zgjedhur duhet të zbukurojë tekstin me sy, por, edhe pse estetika është e rëndësishme, shkrimi nuk është elementi kryesor i një skicë. Ajo që është vërtet thelbësore është përmbajtja dhe ajo që ajo shpreh. Duhet të kihet parasysh në mënyrë që krijimtaria të përputhet në mënyrë të përkryer me qëllimin kryesor: të lehtësojë të kuptuarit dhe të kuptuarit e lëndës së analizuar. Për shembull, përdorimi i shkronjave të ndryshme në një skicë mund të krijojë një ndjenjë kaosi dhe zhurme vizuale.
 • Përdorni ngjyra të ndryshme për të krijuar një skemë të bukurMe Kërkoni harmoninë midis toneve të zgjedhura. Dhe, nga ana tjetër, zgjidhni hije që bien në sy në sfond. Nëse nuk ekziston ky dallim i qartë midis vetë tonin dhe sfondit në të cilin është përshtatur, ka vështirësi më të madhe në lexim.
 • Shkurtësia Një skicë e mirë arrin të sintetizojë me mjeshtëri thelbin e tekstit të plotë në një hapësirë ​​më të vogëlMe Për ta bërë këtë, është e përshtatshme të identifikohen se cilat janë fjalët kyçe që përsëriten në tekst dhe t'i integrojnë ato në teknikën e mësipërme të studimit. Rilexoni informacionin e plotë dhe eliminoni ato fjalë ose fraza që nuk shtojnë vlerë reale. Hiqni gjithçka që ka mbetur. Estetika e skicës përmirësohet kur ka qartësi më të madhe.
 • Përshtatni formatin e skicës nga perspektiva juajMe Kur bëni shënimet tuaja, bëni një përmbledhje ose bëni një skicë, futeni në lëndën e studimit. Për këtë arsye, rekomandohet shumë që, edhe pse mund të rishikoni një përmbajtje nga skema e një kolegu tjetër, të përfshiheni në përpunimin e përpunimeve tuaja. Përshtatni skemën me fontin, formatin, ngjyrat ose shenjat që ju pëlqejnë më shumë. Përdorni ata përbërës që ju ndihmojnë të rrisni kuptueshmërinë tuaj për atë që është studiuar falë një prezantimi të kujdesshëm.
 • Kërkoni frymëzim në skema të tjera që mund të shërbejë si shembull.

Me pak fjalë, kërkon ekuilibrin midis formës dhe përmbajtjes për të krijuar një skemë me një estetikë të kujdesshme.

Çfarë është skema

Një skemë është një mjet që lidh koncepte të ndryshme të lidhura rreth një fije të përbashkët. Ajo ofron një paraqitje vizuale të një teme që, e strukturuar në këtë mënyrë, është e organizuar në mënyrë perfekte. Sinteza është çelësi i kësaj teknike studimi që përdoret kaq shumë në shkollë, në institut, në universitet dhe në përgatitjen e provimeve publike. Meqenëse, kjo është një nga fushat e aplikimit që ka ky medium.

Një skemë mund të shërbejë edhe si udhëzues për të ndjekur udhëzimet e një plani veprimi. Për shembull, një sipërmarrës mund të përdorë një referencë të paraqitur në një mënyrë skematike për të bërë një plan biznesi.

Kur një student përdor skemën në një nivel akademik, ata e lidhin këtë mjet me lëndën të cilës i referohet kjo përfaqësim. Kështu, kur vendoset kjo lidhje, është e mundur të sintetizohen idetë kryesore në këtë analizë. Për të bërë një skicë të mirë, më parë, është e nevojshme të lexoni me kujdes përmbajtjen që do të përmblidhet në mënyrë që ta analizoni, ta nënvizoni dhe të keni një përmbledhje të saj.

Llojet e skemës

Ekzistojnë shumë lloje të skemave

Zgjidhni llojin e skicës që ju ndihmon të rishikoni më mirë. Kjo është, nga të gjitha formatet në dispozicion, ju mund të keni një preferencë më të madhe për njërën prej tyre.

Shigjeta

Kjo është lidhja e zgjedhur për të tregoni lidhjen midis pikave që janë pjesë e kësaj ekspozite të përshkruar skematikisht. Në këtë rast, një ide lidhet me një tjetër përmes një shigjete që shërben si një lidhje. Një nga avantazhet e këtij formati është se është shumë i thjeshtë dhe, në të njëjtën kohë, sqaron në mënyrë të përsosur informacionin.

Tezat kryesore përforcohen me argumentimin e ideve dytësore. Përdorimi i shigjetave ju lejon të zhvilloni idenë fillestare me të dhëna të reja që janë të lidhura në mënyrë të përsosur. Gjatë rishikimit, lehtë mund të vëzhgoni pozicionin që zë çdo ide në diagram dhe cila është lidhja e saj me kontekstin. Thjesht duhet të ndiqni drejtimin e shigjetave për t'iu përgjigjur çdo pyetjeje në lidhje me të.

E çelësave

A preferoni të përdorni një format alternativ ndaj opsionit të parë të përshkruar më sipër? Në thelb, skema kryesore është shumë e ngjashme me atë të mëparshme. Sidoqoftë, ju përdorni një burim tjetër për të paraqitur lidhjen midis ideve të ndryshme. Në këtë rast, formatimin e teksteve janë pjesë e kësaj paraqitje vizuale. Edhe pse kjo lloj skeme është një nga më të qarta, mund të mos jetë kështu nëse përmbajtja që do të përmbledhë është shumë e gjerë. Përfaqësimi fiton një kompleksitet më të madh kur paraqet një numër të lartë të seksioneve të diferencuara.

Skema horizontale ose vertikale

Në një diagram mund të shihni degëzime të ndryshme nga ideja fillestare. Por lloji i përfaqësimit mund të diferencohet edhe nga mënyra e strukturimit të të dhënave. Shkrimi i ideve vertikalisht ose horizontalisht janë disa nga opsionet më të përdorura. Prandaj, kjo ndikon në përvojën e leximit. Në varësi të llojit të skemës, leximi kryhet nga maja e faqes poshtë ose, anasjelltas, nga e majta në të djathtë.

Skema e kolonës

Një skicë është një mjet studimi, prandaj, ky është një instrument që ka një qëllim praktik. Convenientshtë e përshtatshme të zgjidhni një format të thjeshtë për t'u përqëndruar në atë që është e rëndësishme: të kuptuarit e temës. Epo, kjo lloj skeme është ajo që grupon të dhënat rreth disa kolonave të diferencuara në mënyrë perfekte. Secili prej tyre mbledh idetë rreth një fije specifike të përbashkët. Por, nga ana tjetër, secila prej kolonave lidhet me të tjerat.

Skema alfabetike

Kjo lloj skeme, në vend që të përdorë çelësat ose shigjetat për të lidhur idetë e ndryshme, përdor shkronjat e alfabetit. Shkronjat e mëdha përdoren për të nxjerrë në pah idetë kryesore. Në të kundërt, shkronja e vogël paraqet të dhëna dytësore.

Skema e numrave

Të gjitha skemat e përmendura deri më tani kanë karakteristikat e tyre, por janë në thelb identike. Qëllimi i këtij përfaqësimi është të paraqesë qartë informacionin. Epo, ka mënyra të ndryshme për të organizuar ato të dhëna: numrat ju lejojnë të gruponi terma të ndryshëm, të krijoni nënndarje dhe të strukturoni secilën përmbajtje. Ky lloj i numërimit është shumë i thjeshtë.

Kombinuar: shkronjat dhe numrat

Ky është një lloj skeme që nuk përdor një lloj të vetëm përbërës, por shumën e të dyve të përshkruar më sipër: numrat dhe shkronjat e alfabetit. Megjithëse mund të merrni frymëzim nga shembujt e përshkruar më parë për të zhvilluar një skicë të mirë nga një format që përdor vetëm një lloj shenje, është gjithashtu ju mund ta pasuroni vizualisht këtë ushtrim me shumën e dy përbërësve si këto, pasi shkronjat dhe numrat plotësojnë njëra-tjetrën.

Idetë e pranishme në një skicë mund të paraqiten në mënyrë sekuenciale. Por ka edhe skema që pasqyrojnë një nivel hierarkie midis koncepteve. Në këtë mënyrë, një informacion është më i rëndësishëm se një tjetër. Dhe kjo pasqyrohet në mënyrën e organizimit të informacionit.

Ashtu si është pozitive që ju të studioni dhe rishikoni temën e një provimi të ardhshëm nga shënimet tuaja, gjithashtu rekomandohet që të hartoni diagramet tuaja. Për atë, zgjidhni një format që është i dobishëm dhe i qartë për ju.

Pse bëjnë skemat

Disa njerëz e konsiderojnë të mërzitshëm këtë ushtrim, por është shumë e rëndësishme të mos e kaloni këtë hap. Skema ju ndihmon të organizoni informacionin dhe t'i vendosni në rregull. Përveç kësaj, kjo strukturë e renditur lehtëson kuptimin e përmbajtjes së analizuar. Të gjitha të dhënat, të lidhura në mënyrë të përsosur, kanë kuptim në kontekstin e një skeme të mirë.

Ky mjet ju ndihmon studimi në mënyrë të rregullt. Dhe duke ndjekur çdo hap, së pari do të mësoni konceptet.

Rendi i studimit për të bërë diagrame

Për të kryer një studim të mirë do të jetë e nevojshme të njihet një porosi ku skema do të ketë vendin e pestë. Sapo të arrihet skica, përmbajtja e studimit do të duhet të kuptohet mirë. Në këtë mënyrë, mund të bëhet një skicë e mirë që mund të sigurojë idetë kryesore për t'u theksuar dhe gjithashtu që është rregulluar mirë për të kujtuar më mirë konceptet.

Rendi i studimit për të bërë diagrame do të jetë si më poshtë:

 1. Lexim i shpejtë. Së pari, bëni një vrojtim të shpejtë të tekstit të studimit për të zbuluar se cila është tema kryesore. Në këtë mënyrë, ju merrni një kontakt të parë me objektin e studimit.
 2. Ndani përmbajtjen në seksione të përqëndrohet në pjesët që përbëjnë temën.
 3. Leximi dhe kuptimi i tekstit. Në këtë fazë, lexoni me kujdes tekstin për të kuptuar mesazhin. Shkruani ato koncepte që janë më të komplikuara për ju për të kërkuar kuptimin e tyre në fjalor. Në këtë mënyrë, ju e kuptoni më qartë të gjithë tekstin.
 4. Nënvizoni idetë kryesore. Nënvizimi është i nevojshëm para se të bëni skicën. Nënvizimi ju ndihmon të zgjidhni idetë kryesore dhe të jeni në gjendje të hidhni ato që nuk janë aq të rëndësishme. Falë nënvizimit, ju mund të organizoni më mirë përmbajtjen që ju nevojitet për të studiuar.
 5. Skema. Skema është thelbësore për të qenë në gjendje të kryejë një studim të suksesshëm. Në këtë fazë, organizoni idetë kryesore që keni nënvizuar në tekst. Në këtë mënyrë, ju mund t'u jepni atyre një urdhër për të vizualizuar dhe kuptuar përmbajtjen.
 6. Skica plotëson informacionin në tekst. Shtoni sintezën dhe qartësinë. Përdorni këtë mjet për të hulumtuar në konceptet më komplekse.
 7. Rishikimi. Përdorni këtë burim për të rishikuar përmbajtjen e një provimi të ardhshëm.

Në këtë mënyrë, gjatë këtij procesi studimi, ju gjithashtu do të jeni në gjendje të kontrolloni se cilat aspekte ju duhen për të përforcuar edhe më shumë.

Cilësia vs sasia e studimit

Njerëzit të cilët po studiojnë në çdo fazë akademike duhet t'i japin përparësi cilësisë në kohën e studimit. Domethënë, është më mirë të studiosh më pak kohë të jesh para librit për orë të tëra, por pa përfituar vërtet nga kjo hapësirë ​​e përkohshme. Menaxhimi i kohës duhet të përmirësohet për të arritur objektivat e dëshiruara.

Prandaj, motivimi është thelbësor për të studiuar dhe për të bërë diagrame. Përqendrohuni në qëllimin tuaj kryesor për të dalë me një skicë të qartë dhe të rregullt.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Atreyu dijo

  përgjigje shumë e mirë për një pyetje pothuajse të vështirë, mirëpo e gjitha është në përmbajtjen e mirë, përmbledhjen dhe kontekstin që ajo mbart, mbajeni drejtpërdrejt, mos i jepni kaq shumë rrotullim për një pyetje kaq të lehtë, pa vemoj dhe lumturi !! !

 2.   PALOMA BELEN Sytë e syve dijo

  Do të doja që interneti të vendos më shumë opsione të skemës

 3.   jenni dijo

  Do të ishte mirë të shpjegonit më shumë rreth kësaj teme

 4.   83l3n dijo

  Unë dua që ju të vendosni më shumë shembuj të diagrameve, si t'i bëni ato.

 5.   Kastet e MJ dijo

  Faleminderit, por unë do të doja më shumë informacion, ka ende dyshime ... !!!!

 6.   perla dijo

  Unë do të doja që ata të vendosnin më shumë informacion mbi atë temë, kështu që është më e kuptueshme .ok.

 7.   yajaira guadalupe dijo

  Dua të them, çfarë nuk shkon me ta! të cilët dëshirojnë që unë të jap aq shumë informacion, ka ende shumë dyshime për këtë çështje. Mirë.

 8.   Rezidencë universitare dijo

  Artikulli që ai ndan me ne se si të krijojmë ose krijojmë një skemë që na ndihmon të studiojmë ose përqendrohemi më mirë është shumë i mirë, gjëja kryesore është disiplina gjatë bërjes së skemës sepse është e padobishme të kemi një skemë të mirë nëse nuk e zbatojmë atë dhe ndiqni atë fjalë për fjalë

 9.   eva dijo

  Nuk është e qartë për mua se si të zhvillohet është e vështirë me kaq shumë synime për të marrë kaq pak

 10.   Panço dijo

  Ishte mirë

 11.   Awela jote me këmbë dijo

  Më pëlqen nepe i papërpunuar